På denne siden har vi samlet et utvalg av våre videoforedrag og artikler om mindfulness. Rent personlig har mindfulness meditasjon vært svært viktig både i rollen som terapeut, men også privat. Mindfulness er rett og slett en form for oppmerksomhetstrening. 95 % av alt vi foretar oss er mer eller mindre ubevisst. Det vil si at vårt psykiske maskineri setter i gang tanker, følelser og handlinger på en form for automatikk. Det er en fordel fordi vi slipper å ta stilling til alt på nytt, men det kan også være en ulempe når vi reagerer med stress, uro, sinne eller frykt i situasjoner vi kunne håndtert bedre dersom vi var litt mer bevisst våre egne reaksjonsmønstre.
Mindfulness trener opp den delen av hjernen som er lokalisert rett bak panna. I mindfulness trener vi opp en mental muskel som sørger for vår evne til «mindsight». «Mindsight» betyr «sinnsyn» (direkte oversatt), og det refererer til vår evne til å observere vårt eget sinn. Når vi observerer vårt eget «psykiske apparat», oppdager vi at psyken opererer på en litt tilfeldig automatikk, og at denne automatikken er selve utgangspunktet for alle våre opplevelser. Dersom vi klarer å hvile som en observatør til «sinnets bevegelser», blir vi i mindre grad et offer for automatikk. Det vil si at vi er mer bevisst det som foregår «på innsiden». Når vi er «mindless», eller fungerer på autopilot i møte med livets utfordringer, har vi lett for å jage oss opp, stresse og reagere uhensiktsmessig, noe som hele tiden frarøver oss en følelse av kontroll på eget liv. Mangel på kontroll betyr at vi er et offer for de ubevisste kreftene som ikke tjener oss på noen god måte. Vi er ikke «herre i eget hus» og det vil til syvende og sist installere en tvil som ødelegger selvfølelsen. Mindfulness er en øvelse som motvirker at vår psyke, selve sete for alle våre opplevelser, ikke lar seg overstyre av følelsesmessige svingninger, stress, bekymringer for ting vi likevel ikke kan påvirke og andre mentale mekanismer som frarøver oss livskvalitet. Mange mennesker går rundt med tanker som hele tiden er fokusert på bekymringer for en tenkt fremtid, eller tanker som ikke klarer å gi slipp på fortiden. Dypest sett betyr det at vi ikke er ordentlig til stede i øyeblikket, men snarere fanget av mentalt støy som ødelegger livet her og nå.
Mindfulness har en rekke helsebringende effekter, og man må egentlig erfare det selv for virkelig å begripe hva det kan bety for livskvalitet og mental balanse. Mindfulness er ingen «quick fix» som hjelper deg ut av stress, depresjon, angst eller «tankekjør» over natten, men det gir deg konkrete øvelser som trener opp viktige «mentale muskler». Man forventer ikke å bli stor og sterk etter noen uker på et helsestudio, men dersom man forplikter seg over tid, vil treningen ha sin effekt. Slik må man også forholde seg til «mental trening». Det gir sterkere «mentale muskler» på sikt, noe som betyr at vi klarer å møte livets utfordringer med mer mental balanse. I følgende videoer kan du lære om alle mekanismene i mindfulness. Vi håper at videoene kan inspirere og motivere for «mental trening». Når du selv er i mental balanse, vil du oppleve livet annerledes, og du vil ha mer og gi til andre. Sistnevnte betyr at mindfulness øker vår evne til medfølelse og empati, noe som kanskje er det viktigste argumentet for mindfulness meditasjon.
Følgende video er et godt sted å starte. Her oppsummeres mange av de viktigste poengene og kan derfor fungere som en grei innføring i mindfulness meditasjon.