Lev her og nå – Verdens viktigste klisjé

De fleste av oss er mestere i den nevrotiske kunsten det er å bekymre seg for mange ting på én gang. Vi lar fremtidige bekymringer og tidligere problemer få lov til å dominere her-og-nå, og slik kan vi forpeste ethvert øyeblikk.

1
16447

I rekken av artikler om ”tips for å leve et rikere liv”, er vi simpelthen nødt til å skrive om evnen til å leve her-og-nå. De fleste store visdomstradisjoner er klar over at mesteparten av våre problemer skyldes bekymringer for fremtiden eller grubling forankret i fortiden. I den Østlige psykologen finner man teoretikere som betrakter mye av menneskets tankevirksomhet som en sykdom. De påstår at tankene våre hele tiden lurer oss inn i forestillinger om fremtiden eller minner fra fortiden på en måte som gjør at vi går glipp av livet her og nå. Uansett hva som skjedde i går, eller kommer til å skje i morgen, vil du alltid befinne deg her-og-nå.

For mange år siden hadde jeg en pasient som forstod dette, og hun lærte meg prinsippet. Første gang hun kom til mitt kontor, åpnet samtalen som følger:

Meg: ”Velkommen”
Pasienten: ”Takk”
Meg: ”Hva ønsker du hjelp til?”
Pasienten: ”Tja…” Hun nøler og setter seg tilbake i stolen.
Meg: ”Hva er dine utfordringer eller problemer?”
Pasienten: ”Akkurat nå er det ingen problemer. Akkurat nå er det bare oss to i dette rommet. Hvis jeg skal fylle dette rommet med problemer, må jeg slippe til tankene. Tankene mine er fulle av problemer.”
Meg: ”Hvor er tankene dine nå?”
Pasient: ”Det er vanskelig å si. Jeg bestemte meg for å frede dette første øyeblikket for å kjenne etter på hvordan det er å være her.”
Meg: ”Hvordan er det å være her?”
Pasient: ”Fredlig… Det er fredelig fordi tankene mine ikke får lov til å forstyrre dette øyeblikket, men jeg må vel slippe dem til hvis vi skal komme noen vei…?”
Meg: ”Ja…” Nå er det jeg som nøler
Pasient: ”La oss sitte noen minutter til i fred og ro, og så kan vi slippe til den mentale støyen. Er det ok?
Meg: ”Selvfølgelig”

 

Denne pasienten hadde skjønt noe viktig. Hun hadde forstått at ”nuet” rommer en stillhet hvor man alltid kan få fred. Så lenge man har tilgang til ”nuet”, har man tilgang på en form for sjelefred uansett hvor man er. ”Wherever you go there you are” er tittelen på en bok av Jon Kabat Zinn, og den litt kryptiske overskriften peker mot en urgammel innsikt i fallgruvene ved det å være et tenkende menneske.

Hourglass on the duneDe fleste av oss er mestere i den nevrotiske kunsten det er å bekymre seg for mange ting på én gang. Vi lar fremtidige bekymringer og tidligere problemer få lov til å dominere her-og-nå, og mange av oss er så oppslukt av mentalt støy at vi utvikler både angst, kronisk frustrasjon, depresjon og håpløshet. Et vanlig ”følgefenomen” til denne typen ”mentalt støy”, er en overbevisende tanke som forteller oss at livet vil ble annerledes, eventuelt bedre, i en tenkt fremtid. Derfor utsetter vi det meste, også det å ha det bra og være fornøyde, til denne dagen dukker opp. Problemet er at tanken om en bedre fremtid vil repetere seg selv og fylle nye dager, og denne destruktive ”mentale dynamikken” sørger for at den ”gode dagen” aldri kommer. Livet er det som skjer når du er opptatt med å legge andre planer, sier John Lennon. Livet er altså det som skjer, mens du venter på noe annet. Mens du venter på noe annet enn her-og-nå, vokser barna dine opp, de du elsker flytter ut eller dør, du blir eldre, kommer i dårligere form og drømmene dine glipper unna.

Noen lever livet som om det er en førpremiere på et liv som starter senere, men det er det ikke. Ingen vet om de lever i morgen, men du vet at du lever nå. Nå er alt du har. Her-og-nå er det eneste du har kontroll på, og når vi har vår oppmerksomhet i nuet, kan vi leve fullt og helt.

Mental noiseDe som klarer å være til stede her og nå har mindre frykt. Frykt er som regel forårsaket av en bekymring for fremtiden – Enten vi er redde for at barna våre skal få problemer, at vi kommer til å mangle penger eller dø, for den sags skyld. Noen bruker faktisk et helt liv på å bekymre seg for å dø, og noen tar sitt eget liv for å komme døden i forkjøpet, kanskje for å slippe overraskelsen. Slike ekstreme eksempler gjør det tydelig for oss at det er uhensiktsmessig å fylle livet med bekymringer, men likevel er det noe de fleste av oss gjør i større eller mindre grad.

For å bekjempe unødvendig frykt, er evnen til å ha fokus i ”nuet” sannsynligvis vårt beste våpen. Richard Carslon siterer Mark Twain i denne sammenhengen, og sitatet er treffende:

”I have been through some terrible things in my life, some of which actually happend.”

Hvordan kan jeg leve her-og-nå?

Selv om du lærer deg å leve i nuet og utvikler dine evner til oppmerksomt nærvær, beryr ikke det at du skal slutte å planlegge. Det betyr bare at du kan leve livet på et bakteppe av ”fred og ro”. Mindfulness meditasjon er så vidt jeg vet blant de beste og mest anerkjente metodene for å leve mer i ”nuet”.

På linken under har vi laget et gratis ”kurs” for deg som ønsker å lære mer om mindfulness. Klikk deg inn på linken og følg våre videoer og artikler.

 

Seeking the serenity to discover business solutions

 

I følgende video finner du en slags kortfattet oppsummering av det vi mener er de viktigste aspektene ved mindfulness meditasjon, og de viktigste grunnene til å inkludere mindfulness i hverdagen.

Psykologspesialist
Sondre Risholm Liverød
Webpsykologen.no

 

DEL
Forrige artikkelHar jeg en antisosial personlighetsforstyrrelse?
Neste artikkelVil gå fra mannen min, men klarer det ikke…
Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens Psykologi».

1 kommentar

  1. Hei. Jeg sliter med ekstreme smerter i form av fantomsmerter. Kobler ofte ut i samtaler med andre og klarer ikke allrid være tilstedet i møte med andre. Jeg vet smertene mine er psykiske, men jeg klarer ikke bli kvitt dem. hva kommer fantomsmerter av og hvorfor gir jeg meg selv dem?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR