Forestill deg at alle andre er mer opplyste enn deg

Når du oppdager at andre kan lære deg noe, istedenfor å irritere deg, har du et verdifullt verktøy som både kan dempe stress, redusere destruktiv mental aktivitet og utvide dine horisonter.

2
10903

I denne serien forsøker vi å samle så mange tips som mulig for å leve et rikere liv. Her skal vi drøfte et slags eksperiment hvor man forestiller seg at alle andre er klokere og mer opplyste enn oss selv. Personlig synes jeg at dette selvhjelpstipset er blant de beste jeg har testet ut så langt. Ideen er ganske enkel, men langt mer virkningsfull enn jeg hadde forventet. Man skal rett og slett møte verden med en litt annerledes holdning.

Som mennesker ser vi verden gjennom en bestemt linse. Vi sitter i hver vår virkelighetstunell og har en tendens til å samle på informasjon som passer overens med den informasjonen vi har fra før. På denne måten slipper vi å revurdere våre holdninger eller skifte ut vesentlige aspekter i våre livsperspektiver. Det er trygt og godt at ting henger på greip og virker rimelig sammenhengende. Når vi støter på virkelighetstuneller som hevder noe annet enn det vi selv har basert oss på, hender det at vi kommer i konflikt og bruker mye energi på å forsvare vårt eget perspektiv. Mange av oss bruker sannsynligvis unødvendig mye mental kapasitet på å forsvare våre synspunkter og holdninger. Når vi vinner en diskusjon, slipper vi å forandre så mye på måten vi tenker på. Vi kan forbli fastlåste i den virkelighetstunellen som har blitt vårt liv.

Global Head AsiaSelvutvikling handler i mange sammenhenger om å utvide sin egen virkelighetstunell. Evnen til å innta mange perspektiver på én og samme sak vitner om en åpen holdning og psykisk fleksibilitet. Det betyr ikke at vi skal anta at alt er sant, men det gir oss muligheten til å veie mange perspektiver før vi konkluderer. En trang virkelighetstunell er ikke like fleksibel, noe som krever at man forsvarer seg mer mot nye innspill for å beholde likevekt. En åpen og undersøkende person er som regel tillitsvekkende og godt likt, mens en person som hardnakket hevder sine egne synspunkter på bekostning av andre, bedømmes som trangsynt, egosentrisk og bombastisk.

I denne artikkelen foreslår vi rett og slett at man skal jobbe med sin egen virkelighetstunell ved å møte nye situasjoner og nye mennesker men den innstilling at alle andre er mer opplyste enn deg selv. Du skal anta at andre mennesker er der for å lære deg noe. Det krever at du lytter til deres synspunkter og lar nye tanker og ideer få litt plass i din egen tunell. Igjen betyr ikke det at du skal godta alt det andre tenker, men du skal heller ikke bruke mye energi på a avvise det. Du skal bare anerkjenne at den andres innfallsvinkler også er en måte å se verden på.

Jeg tror at mennesker som er godt likt er de som ikke tror at de vet noe om andre, men nysgjerrige på å forstå. Det vanskeligste som terapeut er å sette seg i en posisjon hvor man vier sin fulle oppmerksomhet til den andre uten å tro at man har løsningen på forhånd. Hvis man undrer seg åpent om andres indre liv, kan det hende de begynner å beskrive seg selv. Mennesket er ofte best når det beskriver seg selv, for da befinner det seg i en observerende posisjon. Påpeker man hvordan andre tar feil, vil mange av oss forsøke å forsvare oss med nebb og klør, og ting blir mer fastlåst.

Et annet aspekt ved denne øvelsen handler om å anta at alle andre mennesker er der for å lære deg noe viktig. Sjåføren som ligger lang under fartsgrensen og sinker deg på veien til jobb, er der for å lære deg om tålmodighet. En obstanasig tenåring er der for å lære deg om toleranse og den sortkledde punkrockeren skal lære deg å ikke skue hunden på hårene.

Din jobb blir å vurdere hva menneskene du møter på din vei skal lære deg. Hvis du møter nye mennesker med en slik holdning, vil du oppdage at du blir mindre irritert og frustrert over de «feilene» du opplever hos andre. Når du oppdager at andre kan lære deg noe, istedenfor å irritere deg, har du et verdifullt verktøy som både kan dempe stress, redusere destruktiv mental aktivitet og utvide dine horisonter.

La oss si at du skal hente en pakke på posten. Mannen bak disken jobber tilsynelatende seint med vilje. Det er som om han har satt seg selv på «slow motion», noe som er ubeleilig for deg ettersom du har dårlig tid. Istedenfor å bli frustrert, kan du stille deg følgende spørsmål: «Hva forsøker han å lære meg?» Kanskje du trenger å lære om medfølelse. Tenk så vanskelig det er å ha en jobb man ikke liker. Eller kanskje den langsomme mannen skal lære deg om overbærenhet? Å stå i kø, eler vente på en treg ekspeditør, er en utmerket øvelse i tålmodighet.

Denne øvelsen er ganske enkel, men som nevnt kan det være utrolig effektiv. Det eneste du skal gjøre er å endre holdning fra «Hvorfor gjør eller sier de det?» til «Hva skal de lære meg?» Prøv det!

 

Psykologspesialist
Sondre Risholm Liverød
Psykolog.com

DEL
Forrige artikkelVil gå fra mannen min, men klarer det ikke…
Neste artikkelVil du ha rett, eller gode relasjoner?
Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens Psykologi».

2 KOMMENTARER

  1. Flott skrevet og en god posisjon å være i tro jeg. Vi ønsker vel alle å bli møtt med nysgjerrighet, få lov til å tre frem…ta makt og dermed ansvar. Det motsatte gavner som regel ikke til så veldig mye, er min erfaring 🙂

  2. Hei. Prøver å forstå hvorfor min kjæreste sier at noen har byttet norske penger med polske penger. Jeg (47 år)og min datter(16 år) er fra Norge og han fra Danmark. Han har vert utenlansk tre ganger i sitt voksne liv (45 år). Ingen har tilgang til polske penger. Han mener de på danskebåten må ha gitt ham dem. Jeg lurer på hva hans logiske forklaring er med at vi to er norske. Vi har ikke tatt og byttet dem. Har han ett tillitsproblem. Hvordan kan noen finne på å si sånt? Dette psykologiske perspektivet forstår jeg ikke. Han vil fortsatt ha meg?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR