
Noen psykiske problemer og vanskeligheter kan fastlegen hjelpe deg med, men det varierer i hvilken grad fastlegen har kompetanse og ressurser til å håndtere «sjelelige plager». Uansett vil fastlegen som regel være første instans på vei til å få hjelp.
Behandling i Spesialisthelsetjenesten
Dersom du får tilbud om behandling i spesialisthelsetjenesten, vil du som regel få tildelt en behandler som følge av en helhetsvurdering hvor man ser på ditt behov og hvilke behandlerressurser man har tilgjengelig ved den poliklinikken som har mottatt søknaden. Hvilken poliklinikk eller distriktspsykiatris senter du henvises til, avhenger av hvor du bor. Har du andre ønsker og preferanser, er det såkalt «fritt sykehusvalg», og du kan anmode om å få behandling et annet sted.
Kommunehelsetjenesten
Tilbudet i spesialisthelsetjenesten er som regel også svært variert. Her jobber man tverrfaglig med mange innfallsvinkler til psykisk helse. Man kan gå til psykolog for å få individualterapi, gå i gruppebehandling, delta i spesialisert opplegg for OCD og tvang eller få hjelp til å utrede problemet, diagnostisere tilstanden og eventuelt få medikamentell behandling i regi av en psykiater.
Hvilken (type) behandling trenger du?
Privatpraktiserende psykolog
Vi har foreløpig ingen god oversikt over privatpraktiserende psykologer uten driftstilskudd, men disse vil ofte reklamere for sin praksis dersom de har ledig kapasitet og trenger tilførsel av nye klienter. Her kan ventetiden være kort.
Dersom du tenker at du trenger en privatpraktiserende psykolog med driftstilskudd, må du igjen via din fastlege for å få en henvisning med beskrivelse av symptomer og utfordringer. Det kan hjelpe at du slev undersøker hvilke psykologer som holder til i nærheten av der du bor, og eventuelt gjør deg opp en mening om hvilken psykolog du ønsker å henvises til. På følgende linker finner du oversikt over alle tilgjengelige psykologer i de ulike områdene, samt hvor lang venteliste de har.
Dette er altså lister over privatpraktiserende psykologer og legespesialister som har refusjonsavtale med Helseøkonomiforvaltningen (HELFO).
Her kan både privatpersoner, pårørende og helsepersonell finne lenkene til nettsidene i hver helseregion med oversikt over psykologer og legespesialister som har inngått avtale
Finn en psykolog med avtale der du bor
Når det gjelder psykologer og legespesialister som ikke har avtaleordning, finnes det mange spredte oversikter, men så vidt vi vet, finnes det ikke én fullgod liste. Vi her i Psykolog.com har imidlertid ambisjoner om å lage en slik liste, og håper at psykologer som jobber privat uten driftstilskudd vil registrere seg her slik at kontaktinformasjonen blir tilgjengelig for de som har behov. Det kan ofte være kortere ventetid hos psykologer som jobber privat uten avtale
Har du ingen psykisk lidelse, men er interessert i gruppeterapi som selvutvikling, vil du ikke få behandlingstilbud i regi av spesialisthelsetjenesten.