Alt må ikke være perfekt

Så lenge vi har et sterkt behov for å ha ting på en bestemt måte, som er bedre enn slik det allerede er, er vi engasjert i en uendelig kamp vi per definisjon ikke kan vinne.

0
10215

I denne artikkelserien som kalles «Tips for et mer tilfredsstillende liv» har vi latt oss inspirere av Richard Carlson som skrev boken: “Don´t sweat the small stuff, and it´s all small stuff.” I denne artikkelen skal vi ta et oppgjør med perfeksjonisme. Carlson hevder at han aldri har møtt en absolutt perfeksjonist som var fylt av indre fred. Han mener rett og slett at perfeksjonisme er uforenelig med sinnsro. Argumentet er som følger: Så lenge vi har et sterkt behov for å ha ting på en bestemt måte, som er bedre enn slik det allerede er, er vi engasjert i en uendelig kamp vi per definisjon ikke kan vinne. Istedenfor å være takknemlige og tilfredse med det som er, har vi fokus på det som er «galt» og hvordan vi eventuelt kan forandre det. Et slikt fokus fikserer oss på det negative og fører til kronisk misnøye og indre uro. Det blir vanskelig å slappe av fordi vi hele tiden finner noe nytt som burde vært annerledes.

Perfeksjonisme er en snikende «lykketyv» som gjør livet til en tredemølle vi ikke klarer å stoppe. Enten det handler om oss selv, vårt utseende, akademiske meritter, karriere eller en uorganisert roteskuff, en middelmådig prestasjon, for mange kilo rundt livet, for små muskler, for dårlig kondisjon eller andre menneskers mindre perfekte egenskaper og attributter i forhold til livsstil, oppførsel eller fremtoning, så vil fokus på det som «ikke er godt nok» hele tiden fjerne oss fra en raus, vennlig og åpen innstilling til livet.

TvangsnevrotiskCarlson anmoder oss om å legge fra oss behovet for at ting skal være perfekt. Det betyr ikke at vi ikke skal gjøre så godt vi kan, men vi bør ikke forankre vår egenverdi i graden av perfeksjon (uansett på hvilket område det er snakk om) fordi hver gang noe ikke lever opp til vår strenge krav, kommer vi til å føle oss mislykkede. I tillegg vil fokus på perfeksjon dypest sette handle om fokus på hva som foreløpig ikke lever opp til «det perfekte» og dermed forkrøple vårt livsperspektiv på en måte som bader livet i misnøye og uro.

Vi må innse at alt som regel kan bli bedre, og mye kunne vært gjort annerledes, men vi må lære oss å sette pris på ting sånn som de er. Så lenge vi ikke klarer å akseptere det som er, slik det er, er vi hele tiden «mentalt sett» på vei til noe annet og bedre. På den måten går vi rett og slett glipp av livet her og nå. Først når vi lærer oss å senke våre krav og slå oss til ro, selv om ikke alt er perfekt, finner vi hvile og livsbevissthet.

Løsningen på perfeksjonsproblemet er den samme som de fleste løsninger på «psykologiske uvaner», nemlig mer oppmerksomhet på fellene vi går i uten å legge merke til dem. I denne sammenhengen innebærer det å legge merke til hvordan vi forvalter vårt fokus når vi mer eller mindre bevisst tenker at noe burde vært bedre eller annerledes enn det allerede er. Da bør vi minne oss selv på at ting er greit akkurat sånn som det er akkurat nå. Selvfølgelig er det situasjoner hvor vi må gripe inn for å skape nødvendige endringer eller avverge farer, men i det generelle hverdagslivet er vi ofte tjent med litt mer aksept for det vi bedømmer som ufullkomment. Mye av nøkkelen til mer tilfredshet handler om å unngå å bedømme ting. Hver gang vi dømmer noe, og ønsker det annerledes, er vi fanget i «misnøyens klamme hånd». Etter hvert som du eliminerer behovet for «det perfekte» på flere områder av ditt liv, vil du plutselig legge merke til hvor perfekt livet er i seg selv.

Dersom du er blant de som stadig ønsker ting annerledes, og innser at denne tendensen legger et destruktivt beslag på din oppmerksomhet, anbefaler vi deg å gjøre følgende:

 

  1. Lag en liste over de områdene hvor dine «perfeksjonsstandarder» er ubalanserte eller ubønnhørlige.
  2. Lag en liste over fordeler ved å overholde disse standarder til daglig
  3. Lag en liste over ulemper ved å presse så hardt på innenfor disse områdene
  4. Forsøk å kalle frem et bilde av hvordan livet ville vært uten dette presset
  5. Tenk på hva konsekvensene ville være dersom du senket standardene med 30 %
  6. Forsøk å tallfeste tiden du bruker på å opprettholde dine standarder og krav om perfeksjon
  7. Forsøk å avgjøre hva en fornuftig standard kan være ved å hente inn meninger og objektive innspill fra folk som virker mer balanserte

 

Når holdningen vår til livet er infisert av krav om perfeksjon, oppnår vi som regel en anstrengt livsførsel preget av misnøye. Dersom vi lar det ufullkomne være godt nok, risikerer vi et harmonisk liv hvor det er rom for tilfredshet og ro rundt det som er. Vi minner igjen om William James som påpekte aT mennesket har muligheten til å endre sitt liv ved å endre sin holdning.

 

Relatert artikkel

perfeksjonisme-og-tvang-300x199Perfeksjonistisk og selvkritisk: Noen klarer ikke å nyte livet, men lever under en konstant følelse av press. Det er gjennom prestasjoner de føler seg verdifulle, og symptomene er tvang, perfeksjonisme og arbeidsnarkomani. Hva gjør man? Les mer

 

 

 

Psykologspesialist
Sondre Risholm Liverød
Psykolog.com

DEL
Forrige artikkelIkke bry deg om bagateller
Neste artikkelMedfølelse er medisin for sjelen
Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens Psykologi».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR